понеділок, 9 березня 2020 р.

Тарасів ДЕНЬ


Подякуймо Тарасові!

   Сьогодні ми залучаємо легендарні та культові постаті нашої історії спомагати нам нинішнім. Ми навіть часто персоніфікуємо через них актуальний плин історії. Про Тараса ми сьогодні щиро стверджуємо: Шевченко, якщо б жив зараз,пішов би на антимосковський фронт разом з добровольцями боронити Україну...
   Тоді вся творчість великого Тараса увесь його палкий революційний дух, увесь неосяжний авторитет постає помічним ресурсом національно-визвольного руху ХХІ-го століття. А такий образ Тараса Шевченка нами осучаснюється, надає наснаги тим, хто вперто виборює волю України сьогодні. Та є й інші трактування образу Шевченка. Вони за вказівкою московського перста, за старими совєтськими лекалами показують нам Тараса бунтарем-безбожником, поборником не національного руху, а соціального.
   Закликають до бунту за народно-демократичні, соціальні ідеали справедливості і аж до "ми всє за мір" та "какая разніца"! До бунту за національне вони і не гавкнуть, пальчиком не поворушать... Вони не здатні збагнути, того, що ми маємо "свого" Шевченка, якого не підміниш солодкавими теоріями. Не розуміють, що ми маємо "Кобзар", кожний рядок якого – за українське, за Україну. Він допомагає ослаблим духом закатрупити в собі сумнів, вбити у собі страх, витиснути із мозку совка, позбутися сонливої байдужості.
А головне сьогодні – дає відповідь, хто кат, хто одвічний ворог!
Подякуймо, друзі, за це Шевченкові!

Немає коментарів:

Дописати коментар